"Организаторите на провокации срещу Русия ще съжаляват. Страната ни ще отговори силно и бързо на всяка от тях. Призоваваме чуждестранните си съперници "да не преминават никакви червени линии".

Това каза в годишното си обръщение към нацията руският президент Владимир Путин, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

"В общи линии се държим сдържано и скромно, като често дори не отговаряме на недружелюбни действия и на явни грубости“, добави той и предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост.

По време на изявлението си Путин не каза нищо за съдбата на опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ, и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване, отбеляза "Франс прес".

Речта на Путин идва в момент на сериозно обтегнати отношения със САЩ и Европа и в нея той наблегна основно на борбата на Русия с пандемията от COVID-19 и икономическите затруднения на страната, предаде "Ройтерс".

Миналата седмица Вашингтон прие нови санкции срещу Русия с обвинения в хакерски атаки и намеса в избори, а Чехия обвини Москва, че е замесена в избухването на оръжеен склад през 2014 г., като и двете страни експулсираха руски дипломати.

Русия пък отхвърли обвиненията и експулсира американски и чешки дипломати като ответна мярка.

Основна задача – нарастване доходите на руснаците

Държавният глава подчерта голямото значение на нарастването на реалните доходи на руснаците. Президентът поръча на правителството от 1 юли да се изплащат по 5600 рубли на семейства с един родител, които имат деца от 8 до 16 г.

Президентът също така предложи еднократното изплащане на 10 000 рубли на семейства с ученици или бъдещи първокласници. С поглед към подобряване на образованието Путин отбеляза, че в Русия ще бъдат построени 1300 нови училища за 1 млн. деца.