"Никой не трябва да си прави илюзии, че може да постигне военно превъзходство над Русия, да й оказва какъвто и да било натиск. За такива авантюри ние винаги ще имаме адекватен отговор. Това заяви руският президент Владимир Путин на празника на руските въоръжени сили, предаде Интерфакс.

"Нашите войници и офицери са доказали, че са готови да действат решително, сплотено, професионално и мъжествено, да изпълняват и най-трудните задачи, както подобава на закалена, боеспособна и съвременна армия, която пази своите традиции и държи на воинския дълг", отбеляза Путин.

Той посочи също, че руската армия постоянно се усъвършенства, за да бъде в крак с най-съвременните изисквания.

По думите на руския държавен глава през последните години е извършена много работа за повишаване на ефективността на системите за военно управление.

"Успешно се изпълнява мащабна програма за превъоръжаване на армията и флота, за усъвършенстване на въздушно-космическата отбрана и ядрените сили. Това е гаранция за паритет на силите в световен мащаб", подчерта Владимир Путин.

Според новата военна доктирна на Москва, пълномащабен военен сблъсък с НАТО не е желан вариант, но авиацията и военноморските сили трябва да станат основен елемент на т.нар неядрено сдържане.