Руският президент Владимир Путин връчи първите награди "Герой на труда" на руснаци след възраждането на съветската традиция тази година. Сред наградените бяха хора с различни професии - от водещия диригент Валерий Гергиев до сибирски миньор.

С почетната награда "Герой на труда", възстановена от Кремъл през март за първи път след края на Съветския съюз, беше удостоена група от петима души за първи път, а Русия отбеляза празника 1 май с паради, организирани от профсоюзите и от приближени до Кремъл политици.

В реч на площад Константинов в Санкт Петербург, предавана по телевизията, Путин похвали петимата медалисти, които "донесоха слава на родината си със своя труд". "Медалът Герой на труда е още една стъпка към възстановяването на приемствеността на традициите и силните връзки между различните ери и поколения. Можем да вървим напред само, опирайки се на нашето културно и духовно наследство", допълни той със силно патриоричен тон. "Създаването на силна, богата Русия е възможно само с нашия усилен труд", каза още Путин.

Руските телевизии разказаха биографиите на петимата наградени с медала във формата на златна звезда, който прилича на копие на наградата Герой на социалистическия труд, раздаван на съветски работници между 1939 и 1991 г. Съветската традиция с отличието да се удостояват както световно известни културни дейци като балерината Галина Уланова, така и никому неизвестни берачи на памук и жп работници от обширната територия на Съветския съюз също беше продължена.

Директорът на Маринския театър Валерий Гергиев, известен в музикалната индустрия със своя работохолизъм, получи медала заедно с особено продуктивен миньор във въгледобивна мина от област Кемерово в Южен Сибир.