Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич се срещнаха днес в Пекин, предаде БТА. Двамата държавни глави обсъдиха строителството на газопровода „Турски поток”, според сръбски медии.

По данни на източник, запознат с въпросите, дискутирани на преговорите, двамата президенти са обсъдили енергийното сътрудничество и строителството на "Турски поток". 

Вучич е показал на Путин първи снимки от началото на строителството на газопровода през Сърбия. Двамата са обсъдили и военно-техническото сътрудничество, както и работата на руската компания РЖД по жп-линията Стара Пазова - Нови Сад, посочи източникът. 

„Радвам се на възможността да се срещна в вас в рамките на днешното мероприятие и да обсъдим двустранните отношения и ситуацията в региона, каза Путин в началото на срещата с Вучич, която се състои в рамките на форума „Един пояс – един път”.

Руският държавен глава припомни посещението си през януари в Белград, като отбеляза, че визитата е съдействала за активизирането на двустранните отношения. Той добави, че двустранният стокообмен през 2018 г. се е увеличил с 2%. 

„Развиваме сътрудничеството по между ни в деликатна област като военно-техническото сътрудничество”, каза Путин. 

Вучич на свой ред заяви, че сърбите са на мнение, че посещението на Путин (б.р. през януари) има исторически характер и е имало огромно значение за развитието на отношенията между Сърбия и Русия.