Започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, информира ТАСС. Срещата между двамата лидери се провежда в сградата на унгарския парламент при закрити врата.

Путин и Орбан разговарят на четири очи, а по-късно към тях ще се присъединят членове на руската и унгарската делегации. Очаква се след преговорите да бъдат подписани съвместни документи.

Според някои международни наблюдатели, целта на визитата е да се покаже, че Владимир Путин не е напълно игнориран в Европа, въпреки санкциите наложени срещу страната му заради украинския конфликт.

Руският концерн Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко. Той не изключи възможността компанията да построи два допълнителни реактора на централата.

„Унгарската икономика се развива много бързо и не изключвам възможността, предвид успешното изпълнение на този проект, унгарското правителство да вземе решение за построяване на допълнителни енергоблокове”, отбеляза Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа. Русия и Унгария се договориха за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок руската страна ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро. АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.