Руският президент Владимир Путин гостува на френския си колега Еманюел Макрон. Френският президент отправи поканата за разговор в лятната си резиденция с желание да установи нови прагматични отношения между Европа и Русия. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Френската дипломация заяви, че се готви „откровен и прям диалог". Обикновено това е евфимизъм и завоалиран начин да се каже, че участниците в разговорите не са съгласни по много от темите.

Снимка: БГНЕС / EPA

Затова не случайно за място на срещата е избрана лятната резиденция в Брегансон. Морската атмосфера трябва да омекоти диалога между двама откровени политически противници.

„Светът днес преживява исторически момент. Мултилатерализмът е под натиск и ние трябва да мислим как да пренаредим този нов световен ред. Трябва да се създадат нови форми на взаимоотношения и взаимно полезни действия. И в този контекст отношенията Франция-Русия, отношенията Русия-Европейски съюз са от изключителна важност”. С тези думи откри срещата френският президент Еманюел Макрон.

Снимка: БГНЕС / EPA

„Благодарни сме на Франция за позицията й за Съвета на Европа за връщането в пълен състав на руската делегация и пълноценното й участие. Убеден съм, че това ще допринесе до нормализиране и балансиране на отношенията на европейския континент. Разчитам и на подкрепата на Франция и за възстановяване на духа на отношенията ни с Европейския съюз”, заяви руският президент Владимир Путин.

Най-горещата тема тази вечер между Макрон и Путин - как да се спаси ядреното споразумение с Иран. По нея интересите на Франция и Русия са сходни, за разликата от темата Сирия. Режимът в Дамаск продължава да разчита на руска подкрепа и Франция се надява Кремъл да промени позицията си.

Снимка: БГНЕС / EPA

Еманюел Макрон ще настоява и за нов тип прагматичен диалог между Русия и Украйна.

Големият въпрос е дали френският домакин ще говори, а и с какъв тон, за човешки права пред Владимир Путин след арестите на стотици демонстранти в Русия. Кремъл вече подсказа, че не иска съвети от Франция по тази тема и припомни  на Елисейския дворец кризата с жълтите жилетки.