По молба на беларуския президент Александър Лукашенко Москва е създала резерв от полицейски служители, но засега той няма да бъде използван, съобщи руският президент Владимир Путин в интервю за телевизия "Русия-1", предаде ТАСС.

"Александър Григориевич (Лукашенко) ме помоли да сформирам определен резерв от сътрудници на правоохранителните органи. И аз направих това. Но ние също се договорихме, че той няма да бъде използван, докато ситуацията не започне да излиза от контрол", обяви Путин.

Според РИА "Новости", цитирана от "Ройтерс", руският президент заявил, че няма нужда да се пращат руски сили в Беларус заради политическата криза след спорните президентски избори на 9 август и че положението там се нормализира.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че срещу страната му се води "хибридна и дипломатическа война", предадоха ТАСС и ДПА.

"Срещу нас е започнала дипломатическа война на най-високо равнище", заяви беларуският президент по време на съвещание в Минск. По думите му съседни държави не само открито настояват за нови избори в страната, но и започват да се намесват във вътрешните й работи.

Лукашенко обвини Запада, че се опитва да се възползва от нестабилността в Беларус, за да анексира нейна територия. "Виждате изявленията, че ако Беларус се разпадне, то районът на Гродно ще отиде в Полша. Те вече говорят за това открито, чакат и гледат. Но няма да им се получи, знам това", каза беларуският президент. Той обвини НАТО, че през последните седмици струпва войски по границата на Беларус.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг нееднократно отрече тези обвинения на беларуския лидер, припомня ДПА.