РЗИ и СДВР санкционираха заведения и търговски обекти. Съставен е акт и на кмета на район "Кремиковци" за провеждане на празник, за струпване на хора на едно място и липсва на лични предпазни средства.

На ресторанти и нощни клубове са съставяни 7 акта за нарушения, предимно за наличие на посетители и тютюнопушене. През деня проверки се извършиха в големите хранителни вериги.

“От сутринта извършихме проверки на още няколко вериги магазини, установено е едно нарушение за неспазване на зеления коридор. Стойността на акта е от 300 до 100 левa“, каза Емил Бързев- инспектор РЗИ.

Междувременно прогнозите за третата вълна идват и с доза оптимизъм.

Ако продължим да спазваме мерките, третата вълна може да не е така силна,  заяви математикът на щаба професор Николай Витанов.

Ефектът от разпускането ще стане до 2-3 седмици. Третият пик на заразата обаче е съвсем близо.

„Представете си, че епидемията е една акула, а областите са рибки. И репродуктивното число ви показва колко устата на акулата е близо до рибката. Ако числото е 1, рибката вече пътува към стомаха  на акулата. Ако е над едно, още е до устата на акулата. Засега нямаме под 1, което значи, че ситуацията засега е овладяна“, каза  проф. Николай Витанов, математик и член на Националния оперативен щаб.

Проверките на здравните власти ще продължат и през утрешния ден.