Независима експертна проверка във връзка със самоубийството на босненския хърватски генерал Слободан Праляк установи, че правната рамка на Международния трибунал в Хага е била спазена от служителите на съда по отношение третирането на обвиняемия, се казва в изявление на трибунала.

Няма пропуски в този аспект и следователно няма нужда от промени в разпоредбите и регулациите на този съд, се казва в текста.

Проверката е била извършена между 1 и 29 декември.

В заключенията ѝ се отчита, че без конкретни разузнавателни сведения, каквито не е имало, и действайки в рамките на разпоредбите, няма мерки, които биха гарантирали залавянето на отровата на нито един етап.

Същевременно обаче при проверката са били набелязани някои мерки, които би могло да бъдат взети, така че при бъдещи случаи да се увеличи вероятността за залавяне.

На 29 ноември, в края на работата на трибунала, босненският хърватски генерал Слободан Праляк изпи отрова в момента, когато Апелативната камара потвърди присъдата му от 20 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 90-те години. Той почина няколко часа по-късно в болницата на 72-годишна възраст.

Използвани са материали на БТА