Първа оставка в Тел Авив след атаката на „Хамас“ от 7 октомври, която провокира настоящата война в Близкия изток. Ръководителят на военното разузнаване на Израел се оттегля от поста си.

Снимка: bTV

Генерал Аарон Халива пое отговорност за провала на службите в предотвратяването на терористичното нападение. Той ще напусне щом бъде избран неговият наследник.

В писмото си генералът настоява и за разследваща комисия, която да установи всички аспекти, допринесли за случилото се.

Оставката на Халива е на фона на увеличаващото се обществено недоволство заради недостатъчните действия за освобождаване на заложниците. В плен на терористичната групировка в Газа остават повече от 130 души.

Снимка: bTV

Междувременно началникът на генералния щаб на армията е одобрил плановете за продължаване на войната в Ивицата Газа. Въпреки призивите на израелските съюзници, те включват и военна операция в южния град Рафа.

„Ще нанесем допълнителни и болезнени удари по „Хамас“ и това ще се случи скоро. В следващите дни ще увеличим военния и политически натиск върху „Хамас“, защото това е единственият начин да освободим нашите заложници и да постигнем победа”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

А властите в Газа съобщават за над 200 тела, открити в масов гроб в двора на болница „Ал Насър“ в Хан Юнис.

Снимка: bTV


„Окупационните сили останаха тук около два месеца и половина, избиваха хора и чак сега откривам тялото на сина ми“, разказва палестинка.

Тел Авив отговори, че проверява изнесените твърдения.