Религията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване. В същото време сондажът, проведен от института "Пю", отчита големи разлики между отделните държави в Европа.

Най-религиозни на континента са румънците. 55 процента от участниците в анкетата от Румъния са се самоопределили като силно религиозни. На другия полюс са естонците (едва 7 процента), чехите и датчаните (по 8 на сто). Само 12 процента от германците се самоопределят като силно религиозни.

Делът на тези хора достига 27 на сто в Италия.

Германците се оказват най-големите скептици що се отнася до съществуването на Бог – едва 10 процента от тях са „напълно сигурни” в това. На обратния полюс са арменците – цели 79 процента от тях вярват, че Бог съществува – както и жителите на Босна (73 на сто).

Най-много ходят на църква поляците. 61 процента от участниците в анкетата от Полша казват, че присъстват на църковна служба поне веднъж месечно.

Къде сме ние?

България е приблизително в средата на класирането по религиозност - 18% от хората се определят като силно вярващи, горе-долу толкова са тези, които ходят на църква поне един път на месец.

30% са абсолютно убедени в наличието на Бог.

Обществата на съседните ни държави са по-религиозни от нашето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!