Шлемовете не могат да бъдат използвани като ефективен заместител на маските, плътно покриващи носа и устата, при предпазването от разпространяване на COVID-19.

Това сочат резултатите на изследване, публикувано в научния журнал „Физикс ъф флуидс“ на Американския институт по физика.

Проучването

Целта на изследването е да подобри осведомеността за ефективността на шлемовете. Най-често те се слагат от работещите на обществени места – барове, ресторанти, хотели - заради изискването да се носи непрекъснато, а и защото се смята, че се диша по-лесно през тях.

Учените приемат удобствата, които предлагат шлемовете, но въпреки това тестват доколко те изпълнят основното си предназначение да предпазват от заразяване с COVID-19.

Наблюденията при специални условия показват, че шлемовете блокират първоначалната въздушна струя, насочена напред, при дишане и говорене.

Въпреки това аерозолните капчици могат сравнително лесно да се разпространят през отворите отстрани.

Учените тестват и ефективността на маските с въздушен клапан. Резултатите сочат, че те са по-неефективни и от щитовете. 

Препоръките на експертите са да се избягва носенето на алтернативните предпазни маски. Според тях масовото носене на шлемове може да доведе до обратен ефект.

Австрия и Германия против шлемовете

Австрия вече забрани използването им. Заповедта на здравния министър дава гратисен период до 7 ноември хората да започнат да използват препоръчителните маски, пише немското издание „Дойчландфунк“.

В Германия също започва ограничаване на шлемовете. Повечето провинции на страната вече са ги забранили. Заради федералното управление обаче това правило не важи навсякъде. Така във федералната провинция Хесен е разрешено носенето на шлем, ако той покрива цялото лице.

Според института „Роберт Кох“ носенето на шлемове не може да бъде прието според инструкциите на Федералния институт за лекарства и медицински продукти в Германия.

Предпазните маски срещу коронавируса трябва да бъдат поставени правилно върху устата, носа и бузите и да са възможно най-прилепнали по краищата.

Според Федералния институт тъканите маски могат да намалят скоростта на въздушния поток и отделените капчици слюнка. Шлемовете обаче могат само да уловят капчиците, които се ударят в повърхността.