Също като маските от плат или друг материал, които бяха трудни за намиране в началото на пандемията, така и предпазните средства като шлемовете най-често виждахме като част от личната екипировка най-вече на медицинските лица. В момента обаче не е така. Можете да видите обикновени хора да ги носят в магазина или в аптеката. А много инфлуенсъри започнаха да ги използват като моден аксесоар. С нарастващото носене на подобни предпазни средства, трябва да си зададем важен въпрос – до колко са ефикасни и предпазват ли ни от коронавирус?

Както предполагате – отговорът не е кратък и еднозначен

Експертите са съгласни, че те предлагат някакво ниво на защита.

Бърз преглед на фактите: новият коронавирус се разпространява чрез заразени капчици, които излизат от носа и устата, когато човек диша, киха, кашля, говори и пее. Основната идея за носенето на хирургични маски, маски от плат или такива с филтър, е да ни предпазят от достигането на заразените капки до носа и устата ни. Маските имат и предимството да ни напомнят да не пипаме лицето си – още един начин, по който се разпространява вируса.

Това, от което не ни предпазват маските, е заразяване през очите. Този път на инфекция не е доказан, но учените подозират, че има много хора, които са се разболели по този начин.

Едно от последните изследвания по темата показва, че „шлемовете могат да предпазят от заразянане с COVID-19 през очите.“ Това заявява Арефа Касообой, която е лекар и старши медицински директор в американската WebMD – издател на информация и новини, свързани със здравето. „Има доказателства от изследвания с грипен вирус, които показват, че шлемовете блокират вдишването на заразени капки, особено когато това предпазване се комбинира с изискването за физическа дистанция от поне 2 метра“, заявява още докторката. Въпреки че грипният вирус и коронавирусът са различни, това изследване показва, че шлемовете за лице могат да спомогнат за ограничаване на заразените капки.

Заради голямата несигурност около коронавируса като цяло, не всички експерти са убедени, че шлемовете за лице са добра идея. Основното им притеснение е свързано с това, че предпазните средства не филтрират въздуха и в най-добрия случай предотвратяват най-големите капчици инфекциозен материал от достигане до лицето. Освен това хората могат да имат невярно чувство за сигурност, докато носят шлема и да изоставят останалите правила за социално дистанциране. За да бъдем напълно защитени, докато го носим, е добре да го комбинираме с маска за лице, която филтрира въздуха, съветват още експертите.

В кои случаи е добре да носим шлем и в кои експертите не препоръчват носенето му - вижте на сайт Ladyzone.bg: