Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на бременност, имат значение за теглото на децата им през първите години от живота. Това установи проучване за предотвратяване на затлъстяването в детска възраст.

В международното изследване са участвали около 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания, пише специализираното списание BMC Medicine.

Половината от майките в проучването са получавали обогатена добавка, включваща витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол (вид карбоциклична захар), заедно със стандартните добавки за бременни.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

Другата половина са били в контролна група и са получавали само стандартни добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали.

На двегодишна възраст учените проверяват децата. Оказва се, че два пъти по-малко са със затлъстяване сред тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки, в сравнение с контролната група.

Освен това вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „бързо наддаване на тегло“ е с почти 25% по-малка.

Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат ползи далеч отвъд бременността и за жените, които участват в нея, каза професор Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „Лигинс“ към Университета в Окланд.

„Това може да се отрази на бебето им в детството и евентуално след това“, каза специалистът.

Той добави, че следващият етап от изследването е да се опита да установи кои от различните хранителни вещества в добавката оказват благоприятно въздействие по отношение на намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.

„Все още не знаем точния механизъм, но има доказателства, че някои от микроелементите са свързани с метаболизма на тялото по време на бременността“, заяви Кътфийлд и добави, че изследователският екип продължава да проучва въздействието върху децата, когато те са на възраст между 6 и 8 години. 

Професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън уточни, че процентът на детското затлъстяване продължава да се увеличава в много страни, особено в групите с по-бедни родители.

Периодът преди и по време на бременността предоставя възможност за поддържане на по-добър хранителен статус на майката, тъй като това може да има трайни ползи за детето, обясни Годфри.

Изследването е ръководено от Института „Лигинс“ към Университета на Окланд и е част от проучването NiPPeR съвместно с Университета на Саутхемптън, Националния университет на Сингапур и Сингапурския институт за клинични науки.