Приблизително 1,7 млрд. души или 22% от глобалното население е в риск от тежко протичане и смърт заради COVID-19, сочи ново проучване публикувано в реномираното медицинско издание „Лансет“.

До момента от новия коронавирус са се разболели 8 120 000 души по цял свят, а болестта е довела до смъртта на 439 225 пациенти – и това само за шест месеца.

Най-тежко протичане се наблюдава при хора с придружаващи заболявания като диабет и болести, засягащи сърцето и белите дробове. В тази категория попада един на всеки пет души от световното население.

Проучването обхваща 11 категории придружаващи заболявания, които могат да доведат до по-висок риск от тежко протичане на COVID-19. За целта са използвани данни от Световната здравна организация и здравните власти на Съединените щати и Великобритания.

В списъка са включени пациенти, които редовно приемат имуноподтискащи лекарства – хора с автоимунни заболявания, например.

Във финалната бройка са включени данни от почти 200 държави.

Проучването е установило също, че около 4% от световното население – приблизително 349 млн. души, ще имат нужда от лечение в болница. В това число влизат и хора без никакви придружаващи заболявания.

Трябва да се уточни, че в проучването не са включени възрастни хора без придружаващи заболявания. При тях рисковият фактор е единствено възрастта. Не са включени и фактори като бедност и наднормено тегло, които могат да доведат до повишен риск от по-тежко протичане на болестта и липса на медицинска грижа.

„Повишеният риск не е равен на висок риск. Това е категория, която важи само за малка част от пациентите“, коментира д-р Андрю Кларк, един от авторите на проучването. Той допълва, че дори при наличието на придружаващо заболяване не е задължително пациентът да се нуждае от болнично лечение.

Учените уточняват, че рисковите фактори се променят в зависимост от географското местоположение на пациентите. Социалният статус и живот на хора с едни и същи придружаващи заболявания е различен в отделните държави и това би довело до различен развой на болестта.