С една седмица беше отложен знаковият съдебен процес срещу Беате Чепе - единствената оцеляла от неонацистката групировка Национал социалистически ъндърграунд. Чепе е смятана за извършителка на общо 10 убийства. На първото заседание нейните адвокати обвиниха съдията по делото в пристрастно отношение и така се стигна до отлагането.

Спокойна, в добро настроение, но без да пророни дума. Така убийцата на имигранти - Беате Чепе се появи на първото съдебно заседание в Мюнхен. Тя бе наречена от германските медии - нацистката булка. Двамата й съучастници и спътници в живота - Уве Мундлос и Уве Бьонхарт се самоубиват през 2011-та и така е разплетена серията убийства. На съд заедно с Чепе бяха изправени още четирима души, помагали на неонацистката терористична клетка "Национал соцалистически ъндърграунд"

„Смятаме, че появата й беше арогантна. Госпожа Чепе влезе в съдебната зала, облечена като бизнес дама в командировка. С блуза и рокля, шегуваше се с адвокатите си все едно са й подчинени. Въобще държеше се неуместно”, коментира Мехмет Диамагюлер

8 от 10-те жертвите на Беате Чепе са от турски произход, един е грък, а последната жертва е германска полицайка. Турската общност в Мюнхен организира демонстрация пред сградата на съда и дори се стигна до спречквания с полицията. В самата Турция делото е следено с изключителен интерес. С помощта на Върховния съд на Германия турските медии дори се пребориха за място в съдебната зала, където първоначално нямаше да бъдат допуснати.

„За съжаление обществото е частично представено. В залата няма нито една турска телевизия и само три всекидневника”, заяви Вурал Юнлю.

Убийствата извършени от Беате Чепе , Уве Мундлос и Уве Бьонхарт втрещиха Германия през 2011-та. Те бяха разкрити случайно, едва след като посегнаха на полицайка. По-късно се оказа, че поне 130 души са знаели за убийствата извършени от 2000-та до 2007-ма година в различни райони на страната, но никой не е направил нищо.