Противоречива информация за смърт на голям брой руснаци в Сирия. Според материали и в руски и в западни медии те са загинали на 7 февруари край град Дейр ез-Зор, при американски удар.

Информацията за над 100 убити руснаци при американски удар в Сирия тръгна от телевизия Си Би Ес и се разпространи под различна форма и от медии като Ройтерс.

Към момента обаче няма нищо официално. Въпреки това, в руските медии вече са оповестени пет имена на убити руски бойци.

Също неофициално се твърди, че те са част от частна военна компания, наречена "Вагнер", тоест руски наемници, биещи се на страната на Башар Ал Асад.

В Русия тези твърдения се възприемат разнопосочно. Част от експертите и журналистите твърдят, че това е фалшива новина.

„Това, че в ситуацията са замесени украински медии, ни кара да сме нащрек, защото част от тях разпространиха информацията. Според мен, е възможно да има убити, но не повече от 20-30 човека”, каза Николай Кубанцев.

Представители на политическия елит на Русия обаче също повдигнаха темата. Кандидатът за президент от опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински публично попита Владимир Путин каква е истината по казуса.

Бившият български посланик в Москва Илиян Василев също взе отношение. Във „Фейсбук” той написа:

"Това са най-многобройните руски жертви на техен спецназ – бойните единици „Вагнер” са под командването на ГРУ – при пряк конфликт със САЩ".

Засега официална Москва мълчи, а противоречивите мнения остават.