Граждански демонстрации на българи тази неделя се провеждат в няколко града в Централна и Западна Европа, както и отвъд Океана. Събитията зад граница обобщиха кореспондентите на bTV във Фрнация, Германия и Великобритания.

Пред едно от най-посещаваните  туристически места в Париж, пред катедралата „Сакре кьор“, се проведе акция на сънародниците ни, които подкрепят протестите у нас. Това е част от тактиката им да заобиколят изключително строгите изисквания на полицията във френската столица, за да разреши протест пред българското посолство.

Протестиращите в Париж заявяват, че вече са обект на опити от политически фигури у нас "да си присвоят протестите в чужбина" и твърдят, че няма да се поддадат на манипулации от никого.

В пет големи града в Германия сънародниците ни подкрепиха протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В протеста се включиха Берлин, Хамбург, Кьолн, Манхайм и Мюнхен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Промяната започва от самите нас. Затова този форум е насочен към това да предоставим възможност на хората да изразяват своето мнение, своите искания и да се превърнем най-сетне в коректив на всяко едно правителство“, обяснява българинът Давор Беров, живеещ в Мюнхен.

Снимка: btvnovinite.bg

В Лондон наши сънародници се събраха пред българското посолство за 31-ви пореден ден.

Снимка: btvnovinite.bg

Зрители на bTV съобщават, че демонстрация на наши сънародници е имало и в Прага.

Снимка: Аз, репортерът / Алена Велчева

Освен в Европа, заявени протести има в САЩ и Канада. В Австралия и Нова Зеландия заради карантината -  те се проведоха виртуално.

Според координаторите на протестите в чужбина, в момента се създава виртуална мрежа от български културни общности по света.

Те смятат да развиват и социална дейност - да създадат дарителски центрове в чужбина, с които директно да подпомагат нуждаещи се в България.