Масовите грабежи в Нигерия се превърнаха в ежедневна гледка въпреки призивите за спокойствие, съобщава БТА. Протестите в страната не стихват втора седмица и по всичко изглежда, че постепенно прерастват в гладни бунтове. 

Видеоклип, циркулиращ в социалните мрежи, шокирах вчера най-населената държава в Африка. На него са запечатани кадри от плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.

Няколко часа след набеза не остава нищо, складът остава чисто празен. "И така, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!", възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. "Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват".

В други градове на страната също имаше грабежи. Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата. В Лагос, обаче, ситуацията се нормализира след дни на безпрецедентно насилие, което напълно парализира града.

Снимка: Reuters

Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка, е разтърсена от протести, започнали в Лагос преди две седмици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации. Дванайсет души бяха убити при потушаването на протестите, по информация на "Амнести интернешънъл".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!