Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха днес в сградата на парламента в Багдад за втори път тази седмица на фона на продължаващата с месеци политическа безизходица в страната, предаде ДПА.

Демонстрантите обявиха седящ протест в парламента, съобщи иракската информационна агенция ИНА.

Снимка: Reuters

Протестиращите успяха да влязат в строго охраняваната "Зелена зона" в центъра на Багдад, където се намират парламентът, правителствени сгради и чуждестранни посолства, включително това на САЩ, въпреки че силите за сигурност използваха срещу тях сълзотворен газ и шокови гранати, за да им попречат да проникнат, съобщиха очевидци. 

Снимка: Reuters

При сблъсъците най-малко 70 протестиращи и полицаи бяха ранени, някои от които сериозно, съобщават местни медици, цитирани от Ройтерс.

Фотограф на Франс прес видя групи от демонстранти, загърнати в иракски знамена, които кръстосват улиците в "Зелената зона".

Снимка: Reuters

Привържениците на Садр се събраха днес в центъра на иракската столица и нахлуха в парламента за втори път тази седмица, за да изразят недоволството си от издигнатата от проирански партии номинация за нов премиер на страната на бившия министър Мохамед Шия ас Судани, който е смятан за приближен до бившия премиер Нури Ал Малики - заклет враг на Садр. Предишният подобен протест с нахлуване в парламента се проведе в сряда, но тогава Садр призова привържениците си да се разотидат.

Снимка: Reuters

Протестиращите в сградата на парламента скандираха днес лозунги с искане за реформи и борба с корупцията, предаде иракската телевизия "Ас Сумария".

Кадри, показаха демонстранти, основно млади мъже, разхождащи се или седящи в сградата, а някои от тях показваха знака на победата.

Снимка: Reuters

Блокът "Сайрун" ("Поход за реформи") на Садр спечели парламентарните избори през октомври миналата година, получавайки 73 места в 329-местния законодателен орган, припомня Ройтерс. Блокът на Садр обаче изтегли депутатите си от парламента, след като не успя да състави правителство, в което да не участват шиитските му съперници, които са главно партии, подкрепяни от Иран.