Протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като управляващите социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента.

Снимка: Reuters

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев и още осем души бяха ранени.

Местни телевизии показаха кадри, на които се вижда окървавеното чело на Заев.

Снимка: БГНЕС

В болница остава само един служител на охраната, който е получил мозъчно сътресение и в момента е в интензивно отделение.

Президентът на Македония Георге Иванов призова нацията за единство, а протестиращите да се успокоят и приберат по домовете си.

Депутатите от новото парламентарно мнозинство останаха заключени в стаята за пресконференции заедно с група журналисти.

Снимка: Reuters

Протестиращите обаче успяха да влязат и да ударят Заев и депутати от неговата парламентарна група.

Специални части влязоха в пресцентъра на парламента и изтласкаха протестиращите навън.

Снимка: Reuters

По информация на Би Би Си в парламента са нахлули около 200 души, някои от които бяха маскирани. Свидетели са видели по пода на коридорите следи от кръв и счупени стъкла.

ДПА и Франс прес посочват, че нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.

Демонстрантите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Reuters

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан осъди атаката срещу депутати в Скопие.  „Насилието няма място в парламента”, написа той в "Туитър".

Талат Джафери, който държа речта си на албански, е първият етнически албанец, станал председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г., припомня Ройтерс.

Снимка: Reuters

Той е бил избран при гласуване с подкрепата на 67 депутати, съобщи Зоран Заев по-рано тази вечер, след което го поздрави и му пожела късмет на новия пост. Депутати от ВМРО-ДПМНЕ обаче оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила, допълва Ройтерс.

Снимка: Reuters

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват, предаде ДПА.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120, припомня агенцията. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, които настояват, че нови избори са изходът от политическата криза, отбелязва ДПА.

За Скопие замина специалният пратеник на bTV Новините Десислава Ризова, очаквайте включванията й за събитията в парламента и напрежението в Македония в "Тази сутрин" по bTV.