Организацията на румънското председателство на съвета на Европейския съюз е пред провал. Прогнозата е на журналисти от водещи западноевропейски медии, които са в страната, за да отразяват подготовката й, два месеца преди да застане начело на съюза.

Хиляди румънци поиска оставката на правителството това лято. Страната е напълно подготвена, убеден е обаче министърът по европейските въпроси Виктор Негреску: „България срещна критики, когато прие председателството на съвета. Затова и решихме да сме проактивни, като поканим журналисти от цяла Европа, за да им покажем, най-доброто, на което сме способни”.

Снимка: bTV

След обиколката поканените репортери разказват друго – хаос в организацията на председателството. „Показаха ни само културни забележителности, но не и готовността на правителството за председателството”, възмущава се Териса Кюхлер от в. „Свенска Дагбладет”. В един от водещите френски вестници – „Либерасион”, подготвят критичен материал. „Няма никаква конкретика по отношение на техните реални цели”, смята Ирен Костелиян от изданието.

Председателството на Букурещ съвпада с евроизборите и напускането на Великобритания. Самата Румъния пък рискува да последва Полша със санкции от Брюксел заради непрозрачните реформи в съдебната система.

Над 40 прокурори от Националната дирекция за борба с корупцията трябва да се разделят с постовете си, след като румънското правителство прие спешно постановление миналата седмица, в което е записано, че прокурорите трябва да имат поне 10-годишен стаж в областта.

Само до преди година, Румъния беше сочена от Европа като пример в борбата с корупцията – с почти 5000 осъдителни присъди, включително на министри и депутати.