Американският президент Доналд Тръмп беше посрещнат от протести в градовете Дейтън, Охайо, и Ел Пасо, Тексас, където двама нападатели застреляха над 30 души през уикенда.

Придружен от първата дама Мелания, Тръмп се срещна с ранени при атаките и спасители.

Протестиращите и на двете места обвиниха държавния глава в антиимигрантска и расистка реторика, която според тях е разпалила напрежението.

Снимка: Reuters

Освен това недоволстващите разпънаха плакати с призиви срещу използването на оръжията и срещу расизма. Гражданите искат край на използването на речта на омразата.

Двете масови убийства, извършени в интервал само от няколко часа, възобновиха дебатите в Съединените щати за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия

Критики към Тръмп отправи и кандидатът за президент от Демократическата партия.

„Ние наистина имаме президент с токсичен език, който публично е заел политическа стратегия на омраза, расизъм и разделение”, заяви той.

Снимка: Reuters

В същото време американският държавен глава отхвърли критиките, като обясни, че неговите думи обединяват хората.

Освен това президентът срещна подкрепа от свои симпатизанти, които проведоха протест в защита на републиканеца. На снимка се вижда словесен сблъсък между граждани от двете страни на протестите.

Снимка: Reuters

Заради стрелбите „Амнести интернешънъл" излезе с предупреждения към пътуващите до САЩ, да бъдат изключително предпазливи.