28 юни. Сейнт Луис, Мисури. Стотици протестиращи влизат в луксозен затворен комплекс. Причината – там е къщата на кмета, която си позволила в публично видео да изреди имената и адресите на всички хора, които са подали жалби за полицейска бруталност. Няма горящи коли, разбити прозорци и кръв по асфалта – нищо не предвещава следващите сцени, които ще са знакови за състоянието на американското общество в средата на 2020 г.

Точно до портала на комплекса е къщата на семейството бели адвокати Макклоски. Марк е на 63, а жена му Патриша – на 61. Занимават се основно със защитата на пострадали от лекарски грешки, дефектни продукти и машини, катастрофи и други подобни злополуки. Живеят в луксозна къща, която през 1988 г. са купили за над 1 млн. долара по тогавашния курс и която приютява колекцията им от произведения на изкуството. Марк е член на местния клуб на собствениците на спортни автомобили „Ламборджини“.

Освен това, както се оказва, е и притежател на щурмова карабина AR-15. С нея в ръце той излиза на двора си и започва да крещи на демонстрантите: „Махайте се! Частна собственост!“. Малко след него от семейния дом излиза и Патриша – с пистолет в ръка. Тя също крещи заплашително на протестиращите и размахва оръжието с пръст върху спусъка.

На този фон, демонстрантите не правят нищо, с което да застрашат живота, здравето и имота на семейството. Голямата част от хората просто подминават двора, някои се спират по-скоро в ролята на зяпачи. Целият инцидент е заснет от фоторепортери, а журналисти и обикновени граждани заснемат с телефоните си противопоставянето.

Случаят придоби национална известност, а президентът Доналд Тръмп сподели кадрите без коментар, от което не стана напълно ясно дали приема действията на въоръжените граждани.

Версията на Макклоски

Първите коментари на адвоката пред местни медии са, че семейството се е страхувало за живота си.

„Под заплаха беше животът ни. Под заплаха беше домът ни. Под заплаха беше офисът ми… Даже кучето ни беше в риск. Беше най-лошата възможна ситуация. Изглеждаше като щурмът на Бастилията – ще бъдем убити, а къщата ни ще бъде изгорена и ние няма да можем да направим нищо. Беше огромна плашеща тълпа – разбиха портала и идваха към нас“, разказа Марк пред телевизия Кей Ес Ди Кей.

Снимка: Reuters

В същото време, журналистът Даниъл Шулър разказва пред „Мъркюри Нюз“, че протестиращите просто са отворили незаключена врата. По-късни видеа от социалните мрежи показват щети по нея, но това може и да е станало при преминаването на голямата група от хора, а не чрез взлом.

Според адвоката влезлите в комплекса са били „гневни и крещящи, с пяна на устата“. Очевидци разказват друго – че организаторите на шествието и подкрепящи го религиозни лица са предупредили протестиращите, че в комплекса има въоръжени хора и, ако все пак желаят да влязат вътре, трябва да бъдат внимателни и да не се поддават на провокации.

По време на 10-минутния словесен сблъсък между Макклоски и гражданите адвокатът твърди, че е чул заплахи за живота си. В кадрите от инцидента обаче се чува друго – най-вече призиви той да се успокои, а останалите хора да не му обръщат внимание. Когато Марк за пореден път крещи, че това е частна собственост, получава и отговор: „Тогава викни проклетите ченгета, идиот такъв!“.

Снимка: Reuters

По-късно, в ефира на следената от Доналд Тръмп телевизия „Фокс Нюз“ адвокатът смени тона: „Не разбирам… Ето нещо интересно: прекарал съм кариерата си защитавайки беззащитни хора (…) Моите чернокожи клиенти ме обичат! В нощта, в която това се случи, някои от чернокожите ми клиенти звъняха в 2:30 през нощта, за да кажат колко погрешно е отразено всичко това“.

Действително, сред клиентите на Макклоски има даже жертва на полицейско насилие – чернокож мъж, който е бил брутално ритан от полицай при арест през 2019 г. Случаят приключва в полза на жертвата.

В същото време, семейството не за първи път се забърква в скандал. В началото на 90-те Патриша Макклоски е критикувана заради опит да саботира промени в правилата за живеене в комплекса. Макар да твърди, че целта е била да не се допуска безразборното допускане на наематели, критиците ѝ тогава коментират пред „Сейнт Луис Пост-Диспач“, че целта на семейството е в квартала да не живеят хора с различна сексуална ориентация.

Какво следва?

Окръжният прокурор Ким Гарднър обяви, че започва разследване на инцидента. „Трябва да запазим правото на мирен протест и никой опит за накърняването му чрез заплахи и демонстрация на смъртоносни оръжия няма да бъде толериран“, заяви тя.

Мъжът, срещу когото Патриша Макклоски е насочила пистолет, е журналист - вижда се микрофонът на камерата му
Снимка: Reuters

Щатът Мисури има либерални разпоредби за неизбежната отбрана, но според професора по право от Канзаския университет Кори Юнг законът не защитава използването на сила просто за защита на имота, освен ако не става въпрос за самия дом.

Появиха се и призиви двойката да бъде лишена от адвокатски права.

Говори интернет

Снимките и видео кадрите от инцидента в луксозния комплекс се превърнаха както в най-малкото национална новина, така и в тема за разгорещен дебат в социалните мрежи.

Някои от потребителите отбелязаха колко нелепа е цялата ситуация – особено на фона на неумението на сем. Макклоски да борави с оръжията, които насочва срещу множеството.

За други двамата адвокати са герои, защото са се изправили срещу демонстрантите. Не е изненада, че подобни коментари идват от консервативни кръгове, защитници на правото на въоръжена самоотбрана и т.н.

Именно наличието на тотално различни разкази за всеки конфликт е и това, което е най-характерно за САЩ в момента – докато една част от обществото протестира срещу расизма, неравенството и насилието, друга излиза на площадите с автомати, модифицирани пикапи и възгласи срещу опитите на властите да спрат смъртоносната епидемия от коронавирус с помощта на ограничителни мерки.

На фона на всичко това, по-късно през тази година Америка ще избира президент.