Руската прокуратура изненадващо оттегли обвиненията срещу единствения подсъдим в процеса за смъртта в затвора на адвоката Сергей Магнитски, предаде Ройтерс.

Прокуратурата поиска съдът да обяви за невинен бивш служител в затвора, където почина адвокатът, водил борба с корупцията. Неочакваният развой на съдебния процес срещу Дмитрий Кратов настъпи в разгара на спора между Москва и Вашингтон заради американския закон, който ще наказва руснаци, свързани със смъртта на Магнитски и с други нарушения на човешките права.

Президентът Барак Обама подписа на 14 декември т.нар закон, „Магнитски”, който налага забрана за влизане в САЩ на руснаци, нарушили човешките права.

Ако съдът оневини Кратов - бивш заместник директор на затвора, където Магнитски почина през 2009 г., опонентите на Кремъл ще засилят критиките, че правителството няма намерение да търси справедливост в процеса за смъртта на Магнитски, посочва
Ройтерс.

Юристът почина през ноември 2009 г., след като лежа около 9 месеца в затвора. Очаква се като ответна мярка на закона „Магнитски” Русия да забрани на американци да осиновяват руски деца.