Доходите от туризма по света през тази година могат да спаднат с 500 милиарда долара заради мерките срещу новия коронавирус. Това заяви в интервю пред ТАСС генералният секретар на Световната туристическа организация на ООН Зураб Пололикашвили, предаде „Фокус“.

По неговите думи, кризата, свързана с пандемията от COVID-19, рязко и неочаквано е спряла тенденцията за увеличаване на броя на чуждестранните туристи по света.

Ако през 2019 г. броят на пътешествениците е достигнал 1,5 милиарда, то през 2020 г. този показател може да спадне с 30%.

„Това може да доведе до съкращаване на доходите от туризма с 500 милиарда долара и до загуба на милиони работни места“, подчерта Пололикашвили. 

Според него последствията от кризата все още могат да бъдат смекчени, ако правителствата предприемат твърди и решителни действия за защита на работните места в туристически сектор.  

„Според данните от нашето изследване, от началото на пандемията 96% от страните са въвели пълно или частично ограничение на пътуванията. В същото време трябва да признаем още, че пандемията от COVID-19 нанася щети на малкия бизнес“, уточни Пололикашвили. 

„В туристическия сектор 80% от компаниите са малки и средни предприятия. Това поставя под заплаха средствата за съществуване на отделни лица и техните семейства“, подчерта той.  

По думите му трябва да се помогне на туризма да се върне отново към растеж, защото това ще има по-широк ефект и ще бъде от полза за цели общини и общества и ще защити поминъка им.