Осемчленната втора група от 27-ата Национална антарктическа експедиция замина за Ледения континент в 19.05 ч.  с полет от летище „София” по маршрута София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас, съобщи ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев.

По време на експедицията ще бъдат реализирани шест нови проекта.

Групата може да бъде наречена „професорска”, защото в нея влизат ръководителят на експедицията и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, геоморфологът проф. Александър Сарафов и професорът по геология от Университета в Улан Батор и бивш посланик на Монголия в България – Лхамсурен Дугержав.

Допълнително в Пунта Аренас към групата ще се присъединят ректорът на Университета на Кипър в Никозия, физикът проф. Константинос Кристофидес, който ще е и първият кипърец в Антарктика, както и двама учени от Колумбия.

От Пунта Аренас участниците в експедицията ще бъдат превозени до съседния остров Кинг Джордж с военния самолет „Херкулес С130” на бразилските военновъздушни сили, а оттам до българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън - с военния кораб на колумбийската армада „Венте де Хулио”.