"Международната общност може да повлияе на деескалация на конфликта в Близкия изток." Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Тази сутрин".

Тази нощ американският президент Джо Байдън е настоял за "значителна деескалация" в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер обаче е отвърнал, че страната му е "решена да продължи" операцията си, докато не "възстанови сигурността за своите граждани".

Според арабиста отдавна пресечната точка за конфликта е Йерусалим. Освен това на трите религии е пресечна точка и конфликтът е вечен, добави Чуков. 

Взаимният обстрел между Тел Авив и палестинските групировки в Ивицата Газа продължава. Снощи Израел обстреля цели и в Ливан, след като и оттам бяха изстреляни ракети към израелска територия.

„Този комфорт, който имаха в Тел Авив през 2014 г. - няма как да се произведе таз година, „Хамас“ беше и много слаб тогава. Има огромен натиск върху Тел Авив и от Джо Байдън“, каза арабистът.

От разпалването на конфликта насам жертвите от израелска страна са 12, сред които 2 деца, а от палестинска – 227, сред които над 100 жени и деца.