Поредна нощ на взаимни ракетни удари между Израел и Ивицата Газа. Израел обстрелва и цели в Ливан, след изстрелване на четири ракети към Израел от ливанска територия. Съединените щати призоваха за деескалация на конфликта още днес.

Наши сънародници в Израел в близост до конфликтния район с палестинската автономия прекарват нощта под обстрел. Специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и операторът Иван Филчев разказват за поредната безсънна нощ.

В квартал Яфо, който е част от Тел Авив, традиционно вечер се провеждат протести в знак на солидарност с палестинците. Провеждат ги араби, които живеят в района. Тази вечер протести, като че ли не се очакват. Кварталът е напълно празен и хората са си по домовете.

Семейство Бакалови живее в Израел от 30 години. Казват, че напоследък обстановката много се е изострила и се тревожат и за децата и внуците си.

„Ние вече сме го преживявали, но децата се страхуват. Когато вият сирените е много зловещо и имат минута и половина да стигнат. Какво да се прави, война“, казва Рина Бакалова, председател на българския културен център в Израел.

В Израел живеят близо 50 000 българи. Пострадали няма, но са изградили мрежа помежду си и се чуват всеки ден.

„Положението е сложно и всички страдаме - и в Израел, и в Газа, и двете страни се бомбардират“, казва Илия Бакалов, от Израело-българска търговска камара.

Бомбоубежището на семейство Бакалови в мирно време е детска стая.

На километри на север, в град Хайфа, живеят братята Йоси и Моше.

Прадядо им Йосиф имал кебапчийница през 1876 г. в центъра на София и те са вече пето поколение майстори готвачи.

 

Казват, че никога не губят връзката с България.

- Говоря малко български, като слушам български и думите се връщат, казва готвачът Моше Шамли.
- На вратата пише скара?
- Да, донесох си табелата от България.

„Специалитетът ни е кебапчета и кюфтенца. Имаме фабрика и си правим месото сами - телешко с тайни подправки“, допълни Йоси Шамли.


Българите тук са оптимисти, че войната скоро ще свърши, но само временно и за пореден път.