Продължават усилията за пълна евакуация на обсадения завод "Азовстал". Русия съобщи, че от него са изведени над 40 цивилни. Украинските власти твърдят, че в завода има около 1000 цивилни и повече от 500 ранени войници. 

ООН и Червеният кръст потвърдиха, че операцията за евакуиране на цивилни от завода в Мариупол е в ход. Заместник-командирът на полка "Азов" разказа за първите часове от акцията.

„Цяла нощ заводът беше бомбардиран, което доведе до нови разрушения и щети. Прехвърлихме 20 цивилни на уговореното място. Те са жени и деца“, заяви Святослав Паламар - заместник-командир на полк "Азов".

В Николаев е била взривена рафинерия на българския бизнесмен Петър Манджуков. 

„Тъй като там има резервоари, тя е близо до пристанището с жп линия и вероятно руското военно командване е смятало, че там има резервоари за горива и заради това може би е била атакувана. Няма жертви“, каза Петър Манджуков.

Руските войски, контролиращи Херсон, съобщиха, че от днес там се въвежда руската рубла. В Одеса e обявен дълъг комендантски час - от днес вечерта до 3 май. 

„Пистата на летище Одеса беше разрушена. Ние, разбира се, ще я построим отново. Но Одеса никога няма да забрави такова руско отношение“, заяви Володимир Зеленски.

Снимка: Reuters


Руското министерство на отбраната показа ракета, за която се твърди, че е била използвана за удар по военно летище в Одеса.

А в Киев - знаково посещение. Председателят на американската Камара на представителите Нанси Пелоси се срещна с президента Зеленски.

„Нашият ангажимент е да бъдем до вас, докато битката приключи”, каза Нанси Пелоси.

Снимка: Reuters


Пелоси е най-високопоставеният американски лидер, който посещава Киев от началото на войната.

В западния град Лвов вой на сирени принуди и Анджелина Джоли да побегне към бомбоубежищата. Холивудската звезда е в Украйна като посланик на добра воля към ООН.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!