Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви днес, че е провел среща с председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и сподели видео от визитата й, предаде Ройтерс.

Пелоси заявява във видеоматериала, че визитата е израз на благодарност за „вашата борба за свобода… Вашата борба е борба в името на всеки. Решени сме да сме до вас докато борбата свърши“, казва още Пелоси във видеото, споделено от Зеленски в „Туитър“.

Снимка: Reuters

Пелоси, която представлява в Конгреса на САЩ щата Калифорния, е най-високопоставеният американски лидер, който посещава Киев от началото на войната. В американската държавна йерархия председателката на Камарата на представителите се нарежда веднага след вицепрезидента на страната.

Визитата й е ясен знак за продължаващата подкрепа за европейската държава в борбата й срещу Русия, съобщава Асошиейтед прес.

Снимка: Reuters

Нашата делегация дойде в Киев, за да изпрати ясно и отчетливо послание към целия свят: Америка твърдо подкрепя Украйна“, каза Пелоси в разпространено днес изявление.

Видеоматериалът на Зеленски показва Пелоси и други членове на делегация на американския Конгрес в Киев. Там са конгресмените Джейсън Кроу, Джим Макгавърн, Адам Шиф, Грегъри Мийкс, Барбара Лий и Бил Кийтинг. Мийкс е председател на комисията по външните работи на Конгреса, а Шиф – на комисията по разузнаването.

Снимка: Reuters

Пeлоси обяви, че след Киев американската делегация ще посети югоизточна Полша и Варшава, за да се срещне с президента Анджей Дуда и други високопоставени полски служители.

Тя каза още, че делегацията ще благодари на „нашите полски съюзници за тяхната решимост и хуманитарни усилия“.

Снимка: Reuters

Визитата на делегацията на Конгреса в Киев не беше предварително обявена, отбелязва АП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!