Проблеми с производството и доставките на ваксини в Европа ще са акцент в Европейския съвет, който започва по-късно днес. Липсата на координация за пътуванията в Европа е друга гореща тема в дневния ред.

Белгия, Дания, Испания, Литва и Полша изпратиха писмо в навечерието на Съвета до председателя Шарл Мишел. Трябва спешно увеличаване на производствения капацитет за ваксини в Европа, настояват те.

Необходимо е доставките да бъдат предвидими и фармацевтичните компании да спазват ангажиментите – само един от акцентите в поканата на Шарл Мишел до евролидерите.

Липсата на координация за пътуванията в Европа вероятно също ще предизвика спорове. Лидерите са разделени по въпроса за мерките по граничните пунктове. Комисията призова страните, наложили ограничения, да се върнат към общия европейски подход.

Същевременно председателят на Съвета признава, че ограничения все още може да са необходими, за да се спре разпространението на вируса.

Редица страни, които разчитат на туризма, начело с Гърция, настояват за ваксинационен паспорт. Брюксел обаче предпочита да говори за медицински сертификат, който да не е задължителен за пътуване.

Преговорите отново няма да са очи в очи, а чрез видеоконференция.

Началото на срещата на евролидерите съвпада и с началото на заседание на Европейския парламент, който ще изслушва представители на фармацевтичните компании, подписали договори за ваксини с Брюксел.

На него ще бъдат поставени въпросите за наличието на достатъчно производствени мощности и спазването на сроковете за доставки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!