Успешно трансплантираха на човек бъбрек от прасе. Операцията е извършена от хирурзи в САЩ, пише „Ню Йорк Таймс“. Животното е с променен генетичен код и отгледано специално за целта. По научен път органът е „програмиран“ така, че да не бъде отхвърлен от човешки организъм.

Процедурата е извършена на човек в мозъчна смърт на апаратно дишане. Направилият операцията д-р Робърт Монгомъри посочва, че органът е започнал да работи нормално почти веднага, въпреки че не е бил изцяло присаден. Според него, след като бъбрекът е работил извън тялото, е добра индикация, че ще работи и при завършена трансплантация.

„Операцията надмина всичките ми очаквания. Приличаше на всяка една нормална трансплантация, която съм правил от жив донор. Много от бъбреците, които съм присаждал от трупен донор, не са започвали да работят веднага. Понякога отнема дни, дори седмици, а този започна да функционира веднага“, каза още д-р Монгомъри.

Медицинският пробив е напът да спре недостига на органи за пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Въпреки това много въпроси остават без отговор - например, какви ще са дългосрочните последици за човешкия организъм.

„Имаме нужда да знаем повече преди тази практика да се въведе в медицината. И все пак това е пробив, голяма работа е“, заяви д-р Дори Сегев, трансплантационен хирург в медицинския университет „Джон Хопкинс“.

Според американските медии процедурата е извършена през септември тази година, като за нея все още няма информация в медицинските журнали.

Изследователите отдавна проучват „отглеждането“ на органи при прасетата, които да са подходящи за трансплантация на хора. Целта е да не се чака на донори, а да има постоянна наличност от различни органи – сърца, дробове, бъбреци.

В момента над 100 хил. американци са включени в листата на чакащите пациенти, като всеки ден 12 души умират всеки ден, без да е дошъл редът им за трансплантация. Цифрата при пациентите на диализа е стряскаща – животът на повече от половин милион души зависи от машините.