Голям медицински пробив в борбата с коронавируса. Великобритания тества евтин медикамент и резултатите са обещаващи.

Дексаметазон - широко използван кортикостероид, се превърна в първото лекарство, което показва, че може да спаси живота на тежко болни пациенти.

Резултатите от клиничните изпитвания показаха, че лекарството е намалило смъртността с около една трета сред най-тежко болните. На Острова вече започнаха да прилагат медикамента за борда с COVID-19.

Същото британско проучване установи, че хидроксихлорохина не е ефикасен срещу коронавируса. В изпитанията бяха включени над 11 000 пациенти в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Световната здравна организация (СЗО) нарече "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване.

"Това е първото лечение, което демонстрира понижаване на смъртността при пациенти с COVID-19, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Авторите на изследването са споделили първоначалните резултати със СЗО. В следващите дни се очаква пълен анализ на данните.

"СЗО ще координира метаанализ, за да повиши разбирането за тази интервенция. Ще осъвременим насоките си, за да отразим как и кога лекарството трябва да се използва при коронавирус", съобщават още от организацията.

Междувременно Ройтерс съобщи, че американски лекари са скептично настроени по отношение на прилагането на стероида и искат да получат повече данни, след като неотдавна влиятелно изследване беше изтеглено от престижното британско научно списание "Лансет". Въпреки това експертите от САЩ запазват оптимизма си.

Глобалният натиск в търсене на ваксина срещу COVID-19 ускори процеса на докладването на резултати от изследвания, посветени на коронавируса, подхранвайки объркване дали терапиите са доказано ефективни. По-рано през месеца сп. "Лансет" изтегли изследване за въздействието на лекарството против малария хидроксихлорохин заради опасения относно достоверността на данните, пише БТА.