Отново напрежение в отношенията между Анкара и Атина. Реакции в двете страни след прекия словесен конфликт между първите им дипломати.

Първата визита на гръцкия външен министър в Анкара трябваше да внесе нов тон след напрежението през последните месеци и спорните въпроси между двете държави. Но пред медиите последваха словесни нападки.  Гръцкият външен министър обвини Турция, че нарушава международното право и предупреди за санкции от Брюксел.

"Европейският съюз прие позиция с две възможности. Вариантът да се предприемат мерки винаги е възможен. Ако Турция продължи да нарушава суверенните ни права, разбира се такива мерки ще бъдат приложени. От все сърце се надяваме това да не се случи", каза Никос Дендиас.

Последваха взаимни обвинения и по въпроса с бежанците.

„Вие отблъснахте 80 хиляди души за четири години, дори и тези, които не идваха по море от Турция и не говорите за това пред медиите. Но идвате тук и дръзвате да обвините Турция пред медиите. Не мога да приема това“, заяви Мевлют Чавушоглу.

Снимка: Reuters

Гръцкият премиер е изразил задоволство от позицията на външния министър Дендиас. Коментар направи и турският президент Ердоган:

„С оглед на поведението и отношението на Дендиас, нашият външен министър го постави на мястото му“.

Европейски медии обръщат внимание и на протокола. На срещата с Ердоган гръцкият външен министър е настанен на известния диван, но този път по правилата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!