Три пъти е скочил броят на апартаментите без наематели в Манхатън през септември в сравнение със същия период през 2019 г. Вече пустеещите жилища са близо 16 хил., според изследване на компаниите за недвижими имоти „Дъглас Елиман“ и „Милър Самюел“.

Ню Йорк е известен с високия стандарт на живот, като цените на наемите са по-скъпи от средното ниво за Съединените щати. Така, през септември наемателите е трябвало да платят по средно $3300 за едностаен апартамент и над $4800 за двустаен.

Снимка: iStock

Във време на световна пандемия, обаче, тези цени могат да се окажат непосилни за много хора. Скоро след първите потвърдени случаи на коронавирус в САЩ, Ню Йорк се превърна в епицентъра на заразата в страната.

Освен със здравната криза, нюйоркчани се сблъскаха и с придружаващата я социална и икономическа криза. Високата безработица и увеличаващата се престъпност доведоха до обезлюдяването на иначе гъстонаселения мегаполис с висок стандарт.

По-ниският клас имоти е бил ударен най-сериозно от COVID кризата, според експерти по недвижими имоти. Строгата карантина, която почти спря икономиката, остави без работа много хора от работническата класа от сферата на услугите и ресторантьорския бизнес.

Продължителната работа от вкъщи на „белите якички“ допълнително затруднява оцеляването на магазинчета и кафенета в близост до бизнес сградите. Така много нископлатени работници не могат да си позволят лукса да останат в мегаполиса и от началото на пандемията над 35 хил. души са го напуснали.

Снимка: iStock

Апартаментите под наем са 2/3 от целия имотен пазар в Голямата ябълка. Това я нарежда на първо място в страната. Липсата на наематели, обаче, може да се окаже голям проблем, според анализатори.

Ако по-малките наемодатели останат без приходи за по-дълго, те няма да могат да платят вноските си по ипотеката, и ефектите на имотната криза ще ударят и кредиторите.

Снимка: iStock

Затова наемодателите са готови на всичко, за да намерят кой да живее в имота им. Те предлагат рекордно ниски наеми и други екстри, които да направят офертата по-атрактивна. Въпреки това, ако обикновено свободните жилища в Манхатън са 2-3% от общия брой, сега те са малко под 6%.

Освен данъците, има и други разходи, които собствениците трябва да заплатят. Заради голямото търсене, платформите за предлагане на недвижими имоти са вдигнали тройно цената за нова оферта.

Въпреки всички икономически и социални затруднения, до които доведе пандемията, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и кметът на града Бил де Бласио водят спор за ново затягане на противоепидемичните мерки. Причината е новият ръст в заразените с COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!