Бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен от съд в Париж за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г., предадоха световните агенции.

Саркози не присъстваше на произнасянето на съдебното решение. Прокуратурата поиска за него година затвор, от които шест месеца условно. Предстои съдът да обяви каква присъда налага. Бившият френски президент едва ли ще отиде в затвора веднага, тъй като се очаква да обжалва решението.

Според прокурорите по делото за предизборната кампания на Саркози са използвани близо двойно повече от разрешените във Франция за харчене за предизборни кампании 22,5 млн. евро. Предизборният щаб на партията на Саркози наел приятелска агенция за връзки с обществеността, която да прикрие превишените разходи.

Процесът срещу бившия френски президент и още 13 подсъдими започна на 20 май. Делото е известно като "Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози Съюз за народно движение. Саркози бе обвинен, че е допуснал да бъдат направени прекалено големи разходи въпреки няколко ясни предупреждения, че има риск от надхвърляне на лимита на средства. Обвинението смята също, че той се е възползвал от измамна схема с фалшиви фактури, която му е позволила да разполага с много повече средства от разрешеното по закон.

Бившият френски президент каза пред съда, че не е бил замесен в логистичните дейности, свързани с кампанията му за преизбиране.

Останалите подсъдими, бивши служители на "Бигмалион" и функционери на партията на Саркози, са обвинени в организиране и съучастие в измамната система за издаване на фалшиви фактури. Единственият, признал вината си, е адвокатът Жером Лаврийо, който е бил зам.-директор на предизборната кампания на Саркози и началник на канцеларията на председателя на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе.

В началото на март Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г., осъден на затвор. Той получи 3-годишна присъда, от които две години условно, за корупция и трафик на влияние по друго дело и сега обжалва присъдата си.