Видният руски опозиционер Алексей Навални беше осъден на пет години затвор условно, след като съдът в град Киров го намери за виновен по делото „Кировлекс”. Така магистратите блокираха възможността той да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г.

Навални, един от най-гласовитите опоненти на президента Владимир Путин, беше обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара.

Миналата година Върховният съд отмени същата присъда срещу него, но насрочи ново дело в Киров. Междувременно опозиционерът обяви, че планира да се яви като конкурент на Владимир Путин на предстоящите президентски избори.

Според руското законодателство обаче осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират.

Според Навални процесът срещу е с политически мотиви и той е невинен.

Опозиционерът беше многократно арестуван, а понякога и вкарван в затвора за участие в демонстрации. По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните му задържания и разпореди държавата да плати на Навални 50 хил. евро за нанесени морални щети.