Засилиха охраната около поправителния лагер, в който се намира Алексей Навални. Негови привърженици се събраха пред затвора с искане да бъдат допуснати и да се осигури лекарска помощ на руския опозиционер.

Навални бе преместен в болнично отделение заради висока температура и белодробно възпаление. Още преди няколко дни той се оплака, че му се отказват медицинска помощ и лекарства.

Снимка: Ройтерс

В профила си в „Инстаграм“ Навални съобщи, че трима затворници от неговия отряд са хоспитализирани с туберкулоза.

В същото време личната лекарка на руския опозиционер – Анастасия Василиева, каза пред Ройтерс, че не е била допусната да влезе в затвора. Тя твърди, че е поискала среща с директора, но охраната пред затвора не й е позволила да се срещне с Навални или с някое медицинско лице.

Снимка: Ройтерс

44-годишният опонент на президента Владимир Путин обяви гладна стачка миналата седмица в знак на протест срещу отказа на властите в затвора да го лекуват с подходящи лекарства.

Затворническите власти от своя страна казват, че „състоянието му е задоволително“ и му е оказана цялата необходима медицинска помощ.

Снимка: Ройтерс

Късно вчера неговите привърженици заявиха, че протестът ще продължи, след като Алексей Навални заяви, че продължава гладната си стачка, въпреки че има висока температура и лоша кашлица.