Доналд Тръмп – фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември, отмени свой предизборен митинг, насрочен за петък вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции.

Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер.

Снимка: EPA

Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност.

Снимка: EPA

В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои. Не се уточнява кога.

Снимка: Reuters

При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера.

Снимка: Reuters

"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!".

Снимка: EPA

Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг.

Снимка: Reuters

Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция.

Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие.

Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той.

Снимка: Reuters

"Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи, предвид все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време.

По-рано в петък, на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони остракистите.

Снимка: Reuters

През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви.

"Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", попита в типичния си  стил Тръмп.