Външните министри на ЕС постигнаха компромис за преговорите за присъединяване с Македония и Албания. Те ще започнат през юни 2019 г.

Съветът на ЕС решил да подкрепи началото на преговорите със Скопие и Тирана от догодина принципно и под условие, съобщи за БТА дипломатически източник.

След продължили два дни преговори в Люксембург министрите на външните работи на страните от ЕС са се съгласили да вземат предвид постиженията на двете страни досега.

Според тяхното решение се открива път през юни догодина предприсъединителните преговори със Скопие и Тирана да започнат с условието реформите в двете страни да продължат.

Уточнява се, че решението за начало на преговори е обвързано с подкрепа от Европейския съвет и с осъществения напредък до края на следващата година.

Предвижда се дотогава Европейската комисия да започне подготовката за преговорите.

Днешното решение на европейските министри бе взето на последното заседание на Съвета на ЕС в рамките на българското председателство.

Дискусиите между външните министри на 28-те членки на ЕС за това, дали Албания и Македония да започнат преговори с Брюксел, бяха тежки, предаде специалният пратеник на bTV в Люксембург Десислава Минчева.

Голямата изненада днес беше упоритостта, с която Франция отказва да приеме решението за започване на преговори с Македония и Албания. За Холандия се знаеше, че е противник. Днес към нея се присъедини и Дания. Франция обаче предизвика неразбиране. Според наши източници лидери на много страни са опитали да повлияят на президента Еманюел Макрон.

Преди началото на срещата коментарите на външните министри към Албания и Македония бяха позитивни.

„И двете страни са постигнали напредък по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията. В същото време все още не са там, където трябва да бъдат”, заяви Стеф Блок, министър на външните работи на Холандия.

По време на заседанието обаче стана ясно, че три държави отказват да подкрепят началото на преговорен процес с Тирана и Скопие. 

„25 държави се обединиха в подкрепа, 3 страни -  Холандия, Франция и Дания, застанаха в блока на противниците. От решението зависи стабилността и сигурността на региона и е много важно за ЕС. Страните, които са против Македония и Албания, се страхуват от популистки настроения, но ние не можем да се борим с популизма, като правим отстъпки”, отбеляза министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас.

Още през април френският президент обяви, че подкрепя разширяване на Съюза едва когато има нови правила за функционирането му. 

Снимка: EPA

От Виена подкрепа за Скопие изказа австрийският канцлер Себастиан Курц, който днес прие македонския си колега. „Призовавам Франция да подкрепи Македония. Не става дума за присъединяване, а само за началото на преговорите за членство”, отбеляза той. 

Към спора за Македония и Албания се прибави и напрегнат дебат за миграцията – поредното доказателство, че в четвъртък и петък предстои тежък Европейски съвет в Брюксел.