Белгийската принцеса Елизабет започна обучението си  в Кралското висше военно училище в Брюксел. Тя е само на 18 години, а преминаването на курса е по примера на баща ѝ крал Филип.

В първите дни от предварителната програма във военния лагер в Елсенборн престолонаследничката участва във всички занимания – от лицеви опoри по изгрев слънце до стрелба с автомат.

Снимка: Reuters

Освен това, Елизабет е преминала обучение как да използва карта и компас, как да извършва традиционното отдаване на чест на националния флаг и се присъедини към останалите кадети в почистването.

Въпреки че всеки пети възпитаник на военната академия е момиче, за всички важат спартански правила – събуждане в 6:00 ч., интензивни занимания и самоподготовка и само една свободна вечер в седмицата.

Снимка: Reuters

Заради пандемията с коронавируса тази година въвеждащият период за новобранците е намален от шест на четири седмици. Освен това бяха въведени и специални мери, за да се намали риска от разпространяване на COVID-19, като носенето на предпазни маски.

До миналата година престолонаследничката се обучаваше в Атлантическия колеж от глобалната мрежа учебни заведения „Обединени световни колежи“ (UWC) в Уелс. Нейната споделена мисия е образованието да се превърне в обединителна сила на хора, нации и култури за мирно и устойчиво бъдеще.

Принцеса Елизабет ще навърши 19 години през октомври. Тя е първото дете на крал Филип и кралица Матилде. От 2013 г. тя е носител и на титлата херцогиня на Брабант, която по традиция се дава на директния престолонаследник.

Когато Елизабет наследи трона на баща си, тя ще бъде първата кралица на Белгия.