Принц Уилям направи първия си публичен коментар по повод диагнозата на крал Чарлз III. Припомняме, че преди дни кралското семейство обяви, че британският монарх е болен от рак.

След разкритието се наложи Уилям да отмени почивката си и да поеме част от публичните задължения на краля.

Принцът на Уелс се беше оттеглил от обществените прояви, за да се грижи за съпругата си Катрин, която претърпя планова коремна операция преди месец.

Снимка: Reuters

Принцът, който е и първи наследник на титлата крал, присъства на благотворително събитие за набиране на средства за въздушни линейки.

„Искам да използвам тази възможност и да благодаря за милите пожелания за Катрин и баща ми. Особено през последните дни. Това означава много за всички нас“, каза Уилям в началото на речта си.

След това се пошегува, че е решил да посети благотворителното събитие за въздушни линейки, за да избяга от „медицинските новини“ през последните седмици.

Какво каза още той, вижте във видеото:

Той не даде повече подробности за здравословното състояние на краля.

Снимка: Reuters

Още необичайни тактики

Междувременно от „Даунинг стрийт“ 10 обявиха, че се очаква премиерът Риши Сунак да проведе телефонен разговор с Чарлз III. Подобни новини обикновено не се съобщават публично, но в случая това е било разрешено от двореца след обсъждане с „Дайнуниг стрийт“.

След като диагнозата на Чарлз III стана ясна за обществеността се появиха много въпроси дали ежеседмичната аудиенция с премиера ще се състои оттук нататък.

На този въпрос все още няма официален отговор.