Принц Уилям обяви, че се връща обратно на работа, за да поеме задълженията на крал Чарлз III, след като му бе поставена диагноза рак, съобщиха от Би Би Си.

Уилям беше в почивка от своите задължения, тъй като съпругата му Катрин претърпя планова коремна операция миналия месец.

Очаква се Уилям да бъде домакин на церемония по инвеститура в замъка Уиндзор, а след това да присъства на годишната гала за събиране на пари за лондонските въздушни линейки.

Снимка: Getty Images

Принцът на Уелс се намира в труден момент – той трябва да поеме официалните ангажименти на краля, но без компанията на Кейт Мидълтън, която се очаква да се върне в публичния живот чак след Великден.

Какво се случва, когато кралят не може да изпълнява задълженията си?

Британската монархия има разработена процедура, която влиза в сила ако кралят не може да изпълнява публичните си задължения.

В такъв случай се назначават т.нар. държавни съветници – най-близки хора от кралското семейство, които поемат задълженията на краля вместо него. След коронацията на Чарлз III съветници могат да бъдат кралица Камила, принц Уилям, принцеса Ан и принц Едуард.

Снимка: Getty Images

Принцовете Хари и Андрю вече не са част от държавните съветници, тъй като се отказаха от публичния си статут на кралски особи.

Връзката между братята

Очаква се принц Хари да пристигне във Великобритания. То е забелязан на летището в Лос Анджелис още след публичното съобщаване на диагнозата на баща му – Чарлз III.

Присъствието на Хари обаче не се очаква да облекчи работата на принц Уилям. Двамата братя не са в добри отношения, след като Хари напусна британската монархия заради съпругата си Меган Маркъл и замина за Съединените щати.

Снимка: Getty Images

През 2023 г. Хари публикува своята автобиографична книга, в която той вдигна завесата за отношенията с брат му.

Британски експерти смятат, че ракът на Чарлз III може да подейства сближаващо на двамата братя, но това предстои да се разбере.