Мобилното приложение „Уатсап”, собственост на „Фейсбук” е било ударено от хакери, съобщи Би Би Си. Идеята е била дистанционното инсталиране на софтуер за подслушване. За целта са използвани гласовите опции на приложението, като хакерите не са оставили никакви следи.

Атаката е открита в началото на този месец, а в понеделник от приложението предупредиха всичките си 1.5 млрд. потребители да обновят софтуера на мобилните си устройства.

Според информацията, хакерите са от израелската компания „NSO Group”, а техният основен софтуер „Pegasus” събира чувствителна информация от мобилни устройства чрез камерата, микрофона и локацията на устройството. От NSO отричат да имат общо с кибератаката, като допълват, че техните разработки са с единствената цел да предотвратяват престъпност и тероризъм.

Нелегално инсталираният софтуер е начин за наблюдение на определена група хора. Според компанията „Amnesty International”, която също е жертва на кибератаки от страна на NSO, това е възможност определени политически режими да държат под контрол журналисти и активисти. За тях това е абсолютно нарушение на човешките права и лични данни.

Атаката идва само няколко седмици след като „Фейсбук” изцяло промени насоката и облика на платформата си, целяща по-висока сигурност на защита на личните данни. Освен „Уатсап”, другата голяма онлайн платформа „Инстаграм” също е собственост на „Фейсбук”.