В Дания приключва ексхумацията на норките, които бяха убити и погребани във ферми на военния полигон в Централна Ютландия, след случаи на заразени животни с мутирал щам на коронавируса SARS-CoV-2, предаде БГНЕС.

Днес труповете на последните животни ще бъдат извадени и откарани в завод за горене на отпадъци.

Изваждането на останките, чието общо тегло надвишава 13 000 тона, ще бъде завършено по план и след това обектът трябва да бъде рекултивиран.

Стотици „зомби - норки”, както ги нарекоха местни медии обаче, започнаха да изскачат на повърхността, вследствие на образуването на газове при разлагането на труповете. Това доведе до жалби от страна на местните жители, които изразиха опасения за възможно заразяване на почвата и източниците на питейна вода, както и на езеро, намиращо се на по-малко от 200 метра от един от полигоните, къпането в което е официално разрешено.

Работата по случая започна през май, когато, според експертите, опасността хората да се заразят с COVID-19 по време на ексхумацията е сведена до нула.

През ноември 2020 г. премиерът на Дания Мете Фредериксен съобщи, че властите са решили всички норки от фермите в страната да бъдат унищожени, след като бяха регистрирани случаи на заразяване с мутирал щам на коронавируса сред животните. Тогава тя заяви, че този щам е опасен за хората и намалява способността за образуване на антитела.