Англичанинът Джо Робинсън, който беше задържан в Турция заедно с две българки и след това обвинен в тероризъм, не е напълно неизвестно лице в родината си.

Младият мъж е бивш пехотинец от британската армия, който е служил в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец, за да се сражава срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в един от най-кървавите периоди от борбата срещу ислямистите.

След като се завръща в страната си след половин година сражения, той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм. Според публикация в британския „Гардиън” Робинсън се е свързал с „Лъвовете на Рожава”, кюрдска армейска част, в която срещу „Ислямска държава” се бият десетки чужденци от Европа и Съединените щати.  

С плененото знаме на врага
Снимка: Личен архив

В продължение на 10 месеца властите на Острова са разследвали дали Джо Робинсън и другите британци, сражаващи се като доброволци в Сирия са извършвали „терористични дейности”. Междувременно Джо е силно травмиран, без работа, дом и пари, но все пак успява да си стъпи на краката.

Според него Турция трябва да бъде изхвърлена от НАТО, като той твърди, че е виждал с очите си войници от южната ни съседка да въоръжават джихадисти.

Снимка: Личен архив

Защо един британец решава да се бие на хиляди километри от дома в подкрепа на една кауза, която за него е чужда? „Всички знаеха какво се случва – нашето правителство не правеше нищо. Помислих си – ако правителството не прави нищо, то аз ще направя. Имам подготовката, защо да не я използвам, за да помагам на хората?”.