Ново развитие придоби драмата с българките, арестувани в Турция по подозрение в членство в забранена организация. По-рано днес по-възрастната жена беше освободена. В ареста остават дъщеря й Мира и нейният приятел Джо Робинсън.

По неофициална информация наблюдаващият прокурор няма да повдига обвинение срещу младата Мира за терористична дейност, а само за разпространение на антидържавна пропаганда. Наказанието за подобно провинение може да бъде само забрана за влизане в южната ни съседка.

Снимка: Личен архив

За разлика от нея приятелят й Джо Робинсън, който е британски гражданин, вече има повдигнато обвинение - за участие в терористична група. Очаква се да бъде съден и за терористична пропаганда.

И Мира, и приятелят й изразяват в социалните мрежи симпатиите си към кюрдската кауза. Снимки на Робинсън показват, че той е бил в Сирия и е възможно да е бил част от въоръжената съпротива.

Предисторията

Мира живее в Лондон, там е специализирала международни отношения. "Нейната грешка е, че едно младо момиче се е запознало с момче във „Фейсбук” и си имат добри отношения, и симпатизират на кюрдите. И че във „Фейсбук” е разпространявала статии, че Ердоган е диктатор", коментира пред bTV Боян Хаджиев от катедра „Международни отношения” в УНСС. "Дори и аз подлежа на задържане по подобни обвинения", допълва преподавателят.

Приятелят на Мира също има интереси в Близкия Изток. Той придружава семейството по време на почивката им Турция, когато тримата, без бащата, са задържани. Хаджиев е категоричен: "Не става въпрос за терористи. Става въпрос за едно обикновено семейство, което е отишло на посещение на гроба на дядото на една от задържаните."

Снимка: Личен архив

Познати на бащата на Мира Яшар Абдулселамоглу твърдят, че той е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос. Именно бащата сигнализира консулството ни в Анкара за ареста.

Днес изтичат последните часове от 7 дневния срок, в който може да продължи задържането на българката без повдигнато обвинение.