В събота Израел нанесе удари по военни обекти в Иран в отговор на масираната ракетна атака на Техеран на 1 октомври. Израелските военни заявиха са постигнали целите си, като предупредиха Иран да не реагира. Иранският президент Масуд Пезешкиан обяви, че Ислямската република не търси война, но обеща „подходящ отговор“.

С продължаващата ескалация на напрежението в Близкия изток The Times of Israel насочва поглед към военновъздушните сили и системите за противовъздушна отбрана на двете държави.

Иран

Иранските военновъздушни сили разполагат с 37 000 души личен състав, но десетилетия международни санкции до голяма степен са лишили страната от най-новото високотехнологично военно оборудване, според Международния институт за стратегически изследвания в Лондон (IISS).

Снимка: Getty Images

В областта на отбраната Иран разчита на смесица от руски и произведени в страната ракетни системи земя-въздух и системи за противовъздушна отбрана.

Военновъздушните сили разполагат само с няколко десетки работещи ударни самолета, включително руски и остарели американски модели, придобити преди Ислямската революция в страната през 1979 г.

Снимка: Getty Images

Ислямската република разполага с ескадрила от девет изтребителя F-4 и F-5, една ескадрила от руски изтребители Сухой-24, както и няколко самолета МиГ-29, F7 и F14, посочва IISS.

Снимка: Getty Images

Командирът на иранските военновъздушни сили заяви през април, че самолетите Сухой-24 са в „най-добрата си степен на готовност“ да противодействат на всяка потенциална израелска атака.

Въпреки това зависимостта на страната от тези самолети, разработени през 60-те години на XX век, подчертава относителната слабост на военновъздушните сили на Иран.

 

През 2016 г. страната получи доставки от Русия на противовъздушната система С-300 - ракети земя-въздух с голям обсег, способни да поразяват едновременно няколко цели, включително самолети и балистични ракети.

Иран има и още безпилотни самолети, предназначени да летят в цели и да се взривяват. Разполага и с произвежданата в страната ракетна платформа земя-въздух Bavar-373, както и със защитните системи Sayyad и Raad.

Снимка: Getty Images

 

Анализаторите изчисляват, че арсеналът от дронове на страната наброява няколко хиляди. Освен това според тях Иран разполага с над 3500 ракети земя-земя, някои от които носят половинтонни бойни глави. Броят на ракетите, способни да достигнат Израел, обаче може да е по-малък.

Снимка: Getty Images

През април полуофициалната иранска информационна служба ISNA публикува графика, показваща девет ирански ракети, които според нея могат да достигнат Израел.

Сред тях са „Sejil“, способна да лети със скорост над 17 000 километра в час и с обсег от 2500 километра; „Kheibar“ с обсег от 2000 километра; „Haj Qasem“ с обсег от 1240 километра; и „Haj Qasem“, която има обсег от 1400 километра.

Според доклад от 2023 г. на базираната в САЩ Фондация за защита на демокрациите Бехнам Бен Талеблу, Иран продължава да разработва подземни ракетни складове, снабдени със системи за транспортиране и изстрелване, както и подземни центрове за производство и съхранение на ракети.

Израел

 

Израел разполага с модерни военновъздушни сили, снабдявани от САЩ, със стотици многоцелеви реактивни изтребители F-15, F-16 и F-35.

Снимка: Getty Images

 

Те изиграха роля в свалянето на ирански безпилотни самолети през април, когато Ислямската република изстреля взривни безпилотни самолети и ракети по Израел в първата си пряка атака на израелска територия.

Снимка: Getty Images

Военновъздушните сили не разполагат с бомбардировачи с далечен обсег, въпреки че по-малък флот от преоборудвани самолети Boeing 707 служи като цистерни за зареждане с гориво, които биха позволили на изтребителите да достигнат Иран за точни полети.

Израелските военновъздушни сили демонстрираха способността си да нанасят удари по цели с голям обсег през юли, когато изтребители поразиха райони в близост до йеменското пристанище Ходейда в отговор на удар на хутите с дрон в Тел Авив.

Израел, който е пионер в технологиите за безпилотни летателни апарати, разполага с безпилотни самолети Heron, които могат да летят повече от 30 часа, което е достатъчно за далечни операции, отбелязва The Times of Israel.

Снимка: Getty Images

Неговият боеприпас „Делайла“ има приблизителен обсег от 250 км - далеч от района на Персийския залив, където се намира Иран, въпреки че военновъздушните сили биха могли да преодолеят разликата, като доставят един от боеприпасите по-близо до границата с Иран.

Снимка: Getty Images

Широко разпространено е мнението, че Израел е разработил ракети земя-земя с голям обсег, но страната нито потвърждава, нито отрича това.

Многопластовата система за въздушна отбрана, разработена с помощта на САЩ след войната в Персийския залив през 1991 г., предоставя на Израел няколко допълнителни възможности за сваляне на ирански безпилотни самолети и ракети с голям обсег.

Най-високо разположената система е Стрела-3, която прехваща балистични ракети в космоса. По-ранният модел, Стрела-2, работи на по-малки височини.

Снимка: Getty Images

Системата със среден обсег на действие „Прашката на Давид“ противодейства на балистични ракети и крилати ракети, а системата с малък обсег на действие „Железен купол“ се справя с ракети и минохвъргачки, използвани от подкрепяните от Иран групировки в Газа и Ливан.

Снимка: Getty Images

На теория обаче „Железен купол“ може да бъде задействана и при по-мощни ракети, пропуснати от „Стрела“ или „Прашката на Давид“.

Освен това израелските системи са проектирани така, че да могат да бъдат вграждани в аналогични американски прехващачи в региона, за да се осигури коалиционна защита.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK