В Саудитска Арабия днес започна ежегодното поклонение хадж, предаде ДПА. Тази година, подобно на миналата, във връзка с поклонението действат ограничения, въведени в рамките на борбата с разпространението на коронавируса.

В тазгодишното поклонение ще участват само 60 хиляди саудитци и чужденци, имащи право на пребиваване в Саудитска Арабия. Обикновено в хаджа взимат участие около 2,5 милиона мюсюлмани от целия свят.

Миналия месец саудитските власти обявиха, че хаджиите трябва да са на възраст от 18 до 65 години и да са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Снимка: Reuters

Поклонници бяха транспортирани от Мека в долината Мина, където ще прекарат нощта преди да се насочат към хълма Арафат, на който хаджът ще достигне утре своята кулминация.
Около 36 хиляди хаджии са вече в Мина, а останалите ще пристигнат през следващите часове, предаде саудитската държавна телевизия "Ал Ехбария".

Снимка: Reuters

В Мека хаджиите обикалят седем пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка, около свещената постройка Кааба, намираща се в Масджид ал Харам, най-важната джамия в исляма, в чиято посока се обръщат мюсюлманите по цял свят, когато се молят.

Хаджът е задължение, което всеки мюсюлманин трябва да изпълни поне веднъж в живота си, ако разполага с необходимите средства и е в добро здраве.